İçeriğe geç

Veri Ağları

Günümüzde teknolojiden söz edildiğinde akla gelenlerin büyük bir kısmının temelinde veri iletişimi bulunmaktadır. Akıllı telefonlardan nesnelerin internetine (IoT: Internet of Things), 4. Endüstri devriminden otonom araçlara kadar birçok teknolojik gelişmenin ana unsurunu veri iletişimi oluşturur.

İnternet, yani kurumsal veri ağları, sunucular ve bunların birbirleri ile olan bağlantıları yaşamımızı kolaylaştıran verimliğimizi artıran birçok teknolojik gelişmeye olanak sağlamıştır. Ancak internet ortamı bilindiği gibi virüsler ve hackerlar nedeniyle siber suçlar için bir zemin oluşturmaktadır.

Veri iletişiminin sağladığı olanaklardan en iyi şekilde yararlanmak ve siber suçların hedefi olmaktan mümkün olduğunca uzak kalabilmek için kurumsal veri ağlarının son

derece dikkatli bir biçimde tasarlanması, kullanılan donanımın özenle seçilmesi ve sistemlerin etkin bir şekilde yönetilmesi büyük önem arz etmektedir.

Veri Ağı olarak müşterilerimiz için veri ağları çözümleri oluştururken yaptığımız işin öneminin farkındayız ve müşterilerimiz için en etkin çözümleri oluşturmak için bütün dünyada kendini kanıtlamış üreticiler olan CISCO, EXTREME NETWORKS ve HUAWEI ile çalışmaktayız.

Her üç markada da kablosuz ve kablolu ağ donanımları, kenar ve omurga anahtarlar, yönlendiriciler ürün portföylerinde bulunmaktadır.

Yerel Alan Ağı (LAN):

Yerel Alan Ağ (LAN) Örneği

Okul, hastane, otel, kamu binası, üniversite yerleşkesi, şirket binaları gibi sınırlı bir alanda bilgisayarların, yazıcıların ya da ağa bağlanabilen diğer cihazların (IP kameralar, IP telefonlar) birbirleri ile iletişim kurduğu veri ağlarıdır.

Ethernet ve Wi-Fi Yerel Alan Ağlarında en çok karşılaşılan teknolojilerdir. Cihazlar arası iletişimde Internet Protocol Suite (TCP/IP) en yaygın iletişim protokolü olarak kullanılmaktadır.

Yerel veri ağları bir ya da birkaç anahtarın, birbirleri ve diğer ağ cihazları ile UTP veya Fiber Optik kablolar üzerinden bağlantısı ile kurulur. İnternet erişimi bir yönlendirici (Router), ADSL modem ve güvenlik duvarı (Firewall) üzerinden yapılır.

Yerel ağlarda artık yalnızca bilgisayar ve yazıcılar değil, IPTV, IP Kamera sistemleri, IP telefon sistemi gibi bileşenler de yer aldığından ağ aktif cihazlarının seçimi ve yapılandırılmasında bu konuların dikkate alınmasında yarar bulunmaktadır.

Cisco – Catalyst 2960X Kenar Anahtar
Cisco Aironet 1830i Access Point
Extreme Networks – X480 Serisi Anahtar

Geniş Alan Ağı (WAN):

Geniş Alan Ağ (WAN) Örneği

Geniş Alan Ağları (WAN), uzak mesafelerde bulunan Yerel Alan Ağlarının ya da cihazların internet üzerinden (VPN) veya bir Telekom Operatörü üzerinden kiralık hatlar, X.25, Frame Relay, MPLS gibi protokoller ile bağlandığı veri ağlarıdır.

Kamu kurumları, bankalar, büyük şirketler, uzaktan eğitim kuruluşlarının merkezleri ve şubeleri arasındaki veri iletişimi Geniş Alan Ağlarına örnektir. İnternet esasen bir Geniş Alan Ağı olarak tanımlanabilir.

Geniş Alan Ağlarında Yönlendiriciler (Router) ve kullanılacak protokole iletişim ortamına göre Modemler belirleyici rol oynar.

IP telefon, IPTV, uzaktan izleme ve uzaktan eğitimde kullanılan çoklu ortam (Multi Medya), birlikte çalışma (collaboration) hizmetleri de kuruluşlara verimlilik ve hız kazandırdığı için Geniş Alan Ağlarında yaygın bir kullanıma sahiptir.

Geniş Alan Ağlarında, kullanım amaçlarına uygun bir şekilde bant genişliği (Band Width) , servis önceliği (QoS), gecikme (Latency) gibi parametrelerinin tasarımda dikkate alınması gereklidir.

Cisco 1921-SEC/K9 Security Router

Kablosuz Ağlar (WLANs):

Kablosuz Ağ (WLAN) Örneği

İki ya da daha fazla cihazın kablosuz olarak veri iletişimde bulunduğu ağlar Kablosuz Ağ (WLAN) olarak tanımlanmakla birlik günümüzde daha çok bir Yerel Veri Ağına bağlı kablosuz erişim cihazları (Access Point) ve bunlar üzerinden ağa bağlı diğer cihazlarla veri iletişimi yapan cihazların oluşturduğu ağ yapısı kastedilmektedir.

Günümüzde kablosuz ağlar IEEE 802.11 standartlarını temel alır. Kablosuz Erişim Cihazları (Access Point) doğrudan Yerel Ağa bağlı olarak kullanılabileceği gibi özellikle büyük yapılarda bir kablosuz ağ denetleyicisi (Controller) üzerinden de yönetilebilir.

Çok sayıda kablosuz Erişim Cihazının olduğu yapılarda gerek wi-fi kanallarının yönetimi, gerekse dolaşım (Roaming) özelliğinin sağlanabilmesi açısından bir Denetleyici (Controller) cihazının kullanımı zorunluluk oluşturur.

Kablosuz Ağ yapılarında öne çıkan özellikler, ağ güvenliği, kablosuz erişim noktalarına aynı anda bağlanabilen istemci sayısı, veri aktarım hızı olup; kablosuz erişim cihazlarının anten yapıları ve polarizasyon özellikleri de artan akıllı telefon ve tablet kullanımı nedeniyle dikkate alınmayı gerektirir.

Cisco 5508 Wireless Controller
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Bu yazı yorumlara kapalı, ama geri izlemeler ve pingback'ler açık.